Stor guide till Londons vintage

Det är inte bara i Stockholm som vintage är stort. Världsstäderna London, New York och Paris ligger steget före. Här finns allt från lyxig och svindyr designervintage till mer normala secondhandbutiker. SvD har kartan till några av Londons pärlor.

Publicerad
Annons
 1. Rellik
  8 Golborne Rd, W10
  T-bana Westbourne Park
  Många vintagebutiker hävdar att de har stilikonen Kate Moss i kundkretsen, men hos Rellik, stämmer det. Vivienne Westwood var länge butikens fixstjärna, men nu ligger tonvikten mer på märken som Alaïa, Ossie Clark, Biba, Zandra Rhodes, Galliano och nuvarande storsäljaren YSL.
  Det är inte billigt, men kläderna är välskötta och sortimentet oklanderligt. Även accessoarerna är tipptopp, speciellt det stora utbudet av prisvärda smycken.
 2. Dolly Diamond
  51 Pembridge Rd, W11
  T-bana Notting Hill Gate
  Här trängs prydliga koftor, hattar, kappor och kjolar med festblåsor från 1940- och 50-, men även 20- och 30-talet. En broderad kofta går på runt 75 pund, och priserna för de finare klänningarna börjar runt 100 pund. Be gärna den rara personalen att få titta på de riktiga dyrgriparna, som en pärlbeströdd 1920-talsklänning med en prislapp på över 10 000 svenska kronor. Men det kostar ju inget att titta ... Hos Dolly finns dessutom ett lyxigt utbud av bröllopsklänningar.
 3. Biba lives
  Alfie‘s antique market
  13-25 Church St, NW8
  T-bana Marylebone eller­
  Edgware Rd
  Butiken har ingenting med det kända märket Biba att göra, men är ett eldorado för alla som blir svaga i knäna av fina klänningar. Enklare klänningar ligger runt 50 pund, de dyrare uppåt 250. Här finns även underkjolar för att fylla ut 50-talskjolen med och ett bra sortiment av jackor från 1940- och 50-talet.
 4. The girl can‘t help it
  Alfie‘s antique market
  13–25 Church St, NW8
  T-bana Marylebone
  eller Edgware Rd
  Ett besök hos legendariska ägarinnan Sparkle Moore är givet för den som är frälst på rockabilly och den glamourösa Hollywoodstilen från 1930-, 40-, och 50-talet. I över 20 år har hon rest runt i hemlandet USA och letat fram kläder, accessoarer och heminredning. Här finns rejäla baddräkter, kattformade solglasögon och mängder av leopardmönster.
 5. Rokit (5A, Shelton och 5B, Brick Lane)
  42 Shelton St, WC2
  101 och 107 Brick Lane, E1
  T-bana Covent Garden (5A)
  och Liverpool Street (5B)
  Av Rokits fyra butiker är det den i Covent Garden och de två på Brick Lane som är bra, den i Camden Town kan man hoppa över. Tydlig inriktning på amerikanska kläder av en något nyare årgång, och ett sortiment som täcker in allt från klänningar och scarves till jeans och cowboyboots.
  Humana priser, med klänningar från 25 pund, men inte samma lyxiga känsla som i många andra butiker.
 6. Blackout II
  51 Endell St WC2
  T-bana Covent Garden
  En liten och till bristningsgränsen full butik med ett stort och bra utbud av klänningar från 1930-talet och framåt. Här finns även mycket stickat, fina blusar och en hel del herrkläder. Hyfsade priser; en kort jacka i 1950-talsstil går för runt 55 pund, och de riktiga festblåsorna börjar på 125 pund. Missa inte källaren, där det döljer sig riktiga fynd.
 7. Radio days
  87 Lower Marsh, SE1
  T-bana Waterloo
  På en liten gata bakom Waterloo station finns detta mecka för 1940- och 50-talsfantasten. Gamla tidningar, barinredning, strumpbyxor, glittriga partyväskor och ett stort utbud av hattar och överrockar för gentlemannen. I det inre rummet hänger bland annat nyproducerade 40-talsbyxor.
 8. What the butler wore
  131 Lower Marsh, SE1
  T-bana Waterloo
  Längre bort på samma gata finns en annan pärla. Det mesta här är från brittiska designer, och du fyndar otroligt välskötta klänningar från 1950-talet och framåt för så lite som 30 pund. Kappor, skor och lite handväskor gör det värt att leta sig iväg hit.
 9. Blondie
  114 Commercial St
  T-bana Liverpool Street
  En av stans snyggaste vintagebutiker. I en vit pälsjacka för 125 pund och en snygg 1970-talsblåsa för runt 40 pund ser du ut som en stjärna från Studio 54-eran. Hos Blondie råder partykänsla både vad gäller klänningar, skor och väskor. Överkomliga priser.
 10. Absolute
  vintage
  15 Hanbury St
  T-bana Liverpool Street
  I Blondies systerbutik var det vid starten skor, hattar och väskor som gällde, och det är fortfarande främsta skälet till att du ska gå hit, trots att sortimentet nu utökats med kläder. Det finns även fyndklänningar för så lite som 10 pund, men leta inte om du är kinkig med lukt och fläckar.

Jenny bergqvist

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons