FN: Sverige måste åtgärda främlingsfientligheten

Mer måste göras för att bekämpa främlingsfientlighet mot främst afrosvenskar, muslimer, judar och romer samt mot kvinnovåld i Sverige. Det är huvudpunkterna i ett batteri med över 200 rekommendationer från länder i FN:s människorättsråd som antogs på torsdagen.

Publicerad
FN:s flagga.

FN:s flagga.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Annons

Sverige har i veckan granskats av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Ett flertal FN-kommittéer gav inför förhöret sin bild av hur Sverige följer FN-konventionerna för mänskliga rättigheter. Där fanns kritik och oro för alltfler hatbrott mot minoriteter som muslimer och judar, ökande diskriminering av bland annat romer och tongångarna från högerextremistiska politiker. Framför allt är FN kritiskt till att hatbrott verkar öka medan utredningar och åtal mot hatbrott minskar. Sverige gav också sin syn på saken, och kabinettssekreterare Annika Söder försäkrade att ”vi är fast beslutna att bekämpa rasism och främlingsfientlighet”.

På torsdagen antog granskningsgruppen i FN-rådet en rad rekommendationer till Sverige efter förhöret. Sammanlagt har Sverige fått 208 rekommendationer för att förbättra förhållandena. Regeringen har accepterat 138 av dem, bett att få återkomma med åsikt om 44 av dem vid FN-rådets session i juni, och förkastat 26 av rekommendationerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons