Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Nu vill svensken ha yacht

Lyxresandet ökar och allt mer skandinaver hyr yachter. I sommar öppnar dessutom världens största yachtingföretag kontor i Stockholm.

Text: Hugo Rehnberg - 7 juli 2017
Annons
Världens längsta yacht, 180 meter långa Azzam, ägs av Förenade Arabemiratens president.

Världens längsta yacht, 180 meter långa Azzam, ägs av Förenade Arabemiratens president.

Vad har Leonardo Di Caprio, Roman Abramovich och Kate Moss gemensamt? De tillbringar största delen av sina ledigheter ombord på ett flytande lyxhotell. Bland skandinaver har yachtsemestrar däremot varit ovanliglare. Men det håller på att förändras.

Sofia Nordlinder och Thérèse Gleisner Kristoffersen driver det nyöppnade skandinaviska representationskontoret för IYC, ett av världens största yachtingföretag. De är först ut i Sverige med att erbjuda denna båtmäklartjänst, och orsaken är en rejält ökad efterfrågan på yachtresor bland skandinaver.

Världens längsta yacht, 180 meter långa Azzam, ägs av Förenade Arabemiratens president.

Varför har denna semesterform smällt till just nu?

– Dels beror det nog på att det är goda tider. Och rent generellt lägger människor mer pengar på resor i dag än tidigare. Lyxresandet ökar och att er vill testa yachting är en naturlig förlängning av det, säger Sofia Nordlinder, som har 15 års erfarenhet av yachtingbranschen.

Annons
Annons
IYC
Foto: IYC

För tydlighetens skull. När övergår en båt till att bli en yacht?

– Jag är inte säker på att det finns en exakt reglerad denition. Men vi brukar säga att fritidsbåtar på över 25 meter är en yacht.

Vilka är det som hyr yachter?

– Vi ser främst två grupper. Dels lite yngre personer kring 30-40 som hyr yachter till par- eller gruppresor. Sen har vi många generationsresenärer – och där är det oftast far- eller morföräldrarna som bokar resan och bjuder med sina barn och barnbarn, säger Thérèse Gleisner Kristoffersen.

Vilka branscher kommer de från?

– Musik, fastighet och finans är vanligast.

Vad gör detta till en bra semesterform?

– Man får se otroligt mycket. Båten kan ju kryssa på nätterna så att man vaknar på ett nytt ställe varje morgon. Servicen är svårslagen. Det är samma personer som bemöter dig varje dag. En annan positiv aspekt är att gruppen är samlad så att man får stort fokus på varandra. Något som exempelvis de äldre generationsresenärerna verkligen uppskattar. Sen gäller det förstås att hålla sams ...

Foto: IYC

Vad kostar egentligen en yachtsemester?

– Det beror på båtens storlek. En fin 25-metersyacht med fyra hytter kostar ungefär 300 000 kronor att hyra i en vecka. Mycket pengar förstås, men det är ungefär vad en vecka på en femstjärnig resort på Maldiverna kostar för två familjer. För att göra en jämförelse, säger Nordlinder.

Annons
Annons

Och om man vill ha en större båt?

– Då klättrar priserna snabbt uppåt. 35-metersyachter kostar ungefär det dubbla jämfört med en 25-meters.

Säg att jag skulle vilja hyra Roman Abramovich yacht.

– Det går inte, han hyr inte ut sina båtar, han lånar bara ut dem till vänner och affärsbekanta. Den största yachten på hyresmarknaden är den Onassis-ägda Christina O. Den är 99 meter och kostar ungefär 700 000 euro per vecka. Men att hyra en yacht som är över 60-70 meter är nästan ... onödigt. Man får sällan fler än sex hytter ändå och båtar av den storleken kommer inte in i några hamnar.

Det låter som en konjunkturkänslig bransch.

– Egentligen inte. Just den här sortens kunder skär ogärna ner på sina stora familjesemestrar. Men visst, 25-metersbåtarna är nog lättare att hyra ut under högkonjunktur, säger Gleisner Kristoffersen.

Vilka områden är trevligast att yachtsemestra i?

– Det finns jetsetområden och så finns det mer familjeorienterade vatten. I jetsetorterna är hamnavgifterna ofta fem gånger så höga. Till den kategorin hör St Tropez, Ibiza, Porto Cervo, Mykonos och St Barts. En populär familjedestination är området kring de grekiska öarna Skorpiós, Hydra och Korfu, där är otroligt vackert och lite mer tillbakalutat. Andra är Portofino, Sicilien, Korsika, Kroatien och Mallorca.

Om ni själva får välja då?

– Vintertid skulle jag säga Karibien, med sina kritvita stränder och sitt turkosa vatten. Där finns många fina öar med lite olika karaktär att kryssa mellan. Sommarfavoriten är att kombinera Korsika med norra Sardinien. Då kan man dyka i grottor och bada på Madeleine-öarnas orörda stränder, för att på kvällen lägga till i Porto Cervo och kanske äta på Cipriani’s.

Annons
Annons
IYC
Foto: IYC
IYC
Foto: IYC

Är detta en miljövänlig semesterform?

– Nej, det kan man inte påstå. Yachtvärlden försöker hela tiden bli mer hållbara, men bensin är bensin, det ska man inte hymla med.

Något man absolut måste hålla koll på?

– Se till att yachten har Myba-certifikat. Det innebär att man kvalitetskontrollerat säkerhet, servicenivå, marknadsföring – och att kunden även får ett starkt kontrakt. Det är därför man bör vända sig till såna som oss. Att hyra yacht av en bekant riskerar att bli besvärligt. Saker kan gå fel på en båt och risken finns att inte levereras i tid. Då behöver man vara avtalsskyddad, på det sättet blir ägaren skyldig att på egen bekostnad ordna fram en likvärdig båt, säger Gleisner Kristoffersen.

Foto: IYC
Foto: IYC
Annons