Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Europas fem bästa körupplevelser

Strand och bad i all ära, men sommarsemester på vägarna är en unik upplevelse. Här tipsar vi om Europas fem bästa roadtrips.

Text: Fabian Midby - 20 juli 2017
Annons

1. Stelviopasset, Italien
En av Europas mest dramatiska och högst belägna vägar. Stelviopasset i italienska Tyrolen erbjuder i ärlighetens namn inte den mest njutbara körningen, men utsikten och den häpnadsväckande omgivningen är enastående. Den schweiziska nationalparken via Umbrailpasset, och Offenpass, är båda helt klart värda omvägen på väg upp för Stelvio.

2. Transfagarasan, Rumänien
Rumäniens, och en av Europas, absolut bästa motorvägar. Top Gears Jeremy Clarkson krönte den här vägen till världens bästa i programmets fjärde säsong. Se på tunnlarna, vattenfallen och sjöarna som pryder landskapet och du kommer förstå varför. Sikta på att åka dit i juni eller senare på säsongen för att undvika turistmassorna i juli och augusti.

Annons
Annons

3. San Bernardino, Schweiz
En av alpernas mest körvänliga och vackra sträckor. Släta vägar och snälla kurvor. San Bernardino - som har ett bra utbud på mysiga cafeér - är beläget söder om italiensktalande delen av schweiziska alperna, och arkitekturen på övergivna slott från medeltiden känns mer Italien än Schweiz. Den böljande vägen andas historia från tiden då den fungerade som handelsrutt mellan södra och norra Europa.

4. Gentelly, Frankrike
En varierad körupplevelse i sydöstra Frankrike som tar sin början i Vence nära Nice och fortsätter inåt landet mot Gréolières. Gentelly-vägen är så pittoresk som en väg kan bli. Kör genom ekande bergstunnlar, gröna dalar och mäktiga klippformationer. Högsta punkten är på knappa 1000 meter men utsikten bör inte underskattas.

5. Hochstrasse, Tyskland
Tyska Svartskogen och dess övergivna landsvägar är motoristens våta dröm. Den allra finaste är den nordliga och upphöjda delen av Schwarzwald (Svartskogen) Hochstrasse, rutt 500. Den kombinerar svepande sträckor genom skogen med fina små byar, hela vägen till Baden Baden. Vägen är populär och kan bli lite väl trafikerad, så sikta på soluppgången för en ostörd körstund.

Annons