Förslaget: Chockhöjt pris på plastkassar

Antalet plastkassar i Europa måste minska för att rädda både djur och natur. Nu kommer Naturvårdsverkets förslag till lösning: prischock – en höjning till 5 kronor per påse.

– Det är viktigt att vi kan minska miljöpåverkan i naturen, säger miljöminister Åsa Romson (MP).

TT
Publicerad
Annons

Användningen av plastkassar i Europa måste enligt ett EU-direktiv minskas med hälften till 2025. Ett förslag till svensk lösning är ett lägstapris på fem kronor per bärkasse, enligt en rapport från Naturvårdsverket som i dag lämnas över till regeringen. En prischock jämfört med de cirka två kronorna som kassarna kostar i dagligvaruhandeln i dag.

EU-direktivet omfattar endast tunna plastkassar. Men Naturvårdsverket vill att Sverige ska gå längre varför förslaget omfattar alla typer av plastbärkassar. Alltså både de tunna som finns i livsmedelsbutikerna och de som du får gratis när du handlar i exempelvis klädbutiken. Anledningen är att ett förbud mot endast tunna plastbärkassar skulle kunna leda till en ökad produktion av tjocka kassar, som är ännu sämre för miljön. Däremot omfattas inte de plastpåsar som säljs på rulle och som oftast används för att slänga soporna i.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons