Recension

OmsorgenGripande när Malou von Sivers debuterar som författare

Anna-Karin Palm, Susanna Alakoski, Malou von Sivers
Anna-Karin Palm, Susanna Alakoski, Malou von Sivers Foto: Dan Hansson, Fredrik Sandberg/TT

I serien Novellix publiceras korta smakprov på svenska författarskap. I den senaste omgången ingår en suverän miljöskildring av Anna Karin Palm såväl som Susanna Alakoskis berättelse om undersköterskan Pernilla och tv-profilen Malou von Sivers första skönlitterära alster.

Magnus Persson
Publicerad
Annons

Om drömmar som havererar och livsval som ifrågasätts handlar tre nya noveller från förlaget Novellix. Men också om en obändig livskraft och vägran att ge upp. Susanna Alakoskis ”Omsorgen” tecknar en både finstämd och skrämmande bild av arbetet på ett gruppboende för personer med allvarliga psykiska problem. Personalens omsorgsetik kolliderar med stelbenta kommunala direktiv och brutala sparbeting. Undersköterskan Pernilla har bjudit en arbetskamrat på middag, och under förberedelserna vid spisen tänker Pernilla på sitt jobb. Har hon valt rätt? Interiörer från arbetsplatsen passerar revy, och de anonyma intagna får liv och kropp och framträder som de individer de är och förtjänar att bemötas som. Trots det otacksamma slitet kommer Pernilla fram till att hon älskar sitt arbete. Men det är omsorgens språk som måste vara vägledande. Hon och kollegerna tycker inte om termen brukare: ”Det låter så fult. Om de boende tänker de Dem vi hjälper att raka och tvätta sig. Dem vi hjälper att sätta upp håret. Dem vi stödjer. Dem vi hindrar att skada sig. Dem jag tröstar för stunden.”

Malou von Sivers skönlitterära debut ”Var du lycklig farmor” lyckas på dryga trettio sidor mejsla fram ett helt livsöde. Diplomatdottern Hedvig uppvaktas ivrigt av två bröder i Sverige efter att ha levt en skyddad tillvaro i Berlin under kriget. Hon älskar båda, men väljer den tungsinte och nyblivne änklingen Kurt. Empatin överordnas förälskelsen i ett val hon snart får anledning att ifrågasätta. Kurts första hustru dog i barnsäng när andra barnet föddes, och den lille pojken hålls på ett omänskligt sätt ansvarig. Von Sivers är skicklig både vad gäller person- och miljöbeskrivningar, och bygger en berättelse som är svår att inte bli gripen av. Möjligen blir novellen som helhet aningen tillrättalagd. Alla frågor besvaras och det blir inte så mycket kvar för läsaren att själv reflektera över.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons