Snabbguide: Årets hetaste bragdkandidater

Vem eller vilka har svarat för årets svenska idrottsbragd? Konkurrensen är stenhård och det blir en delikat uppgift för Svenska Dagbladets guldmedaljnämnd att den 5 december utse vinnaren av bragdguldet. Här är de hetaste kandidaterna.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Orienteringen har belönats en enda gång med bragdguldet, Annichen Kringstad 1981. Kanske är det dags i år igen? Tove Alexandersson har haft ett makalöst år med guld i samtliga sina VM-starter: tre i orientering och tre i skidorientering. Därmed är hon Sveriges framgångsrikaste orienterare någonsin. Tove Alexandersson tog dessutom hem totalsegern i världscupen för fjärde året i rad, säkrade Tiomilasegern för sitt klubblag, sprang hem O-ringen och hann också med att bli den meste SM-medaljören genom tiderna.

Följde upp fjolårets OS-silver, där han var den enda felfria ryttaren genom hela tävlingen, med att ta ett bejublat EM-guld på hemmaplan i Göteborg. När han bärgade OS-silvret var han en outsider, men när han kom till EM var det som favorit. Skulle han – och valacken All In – hålla för trycket? Fredricson var sist ut och hade råd med en rivning och ett tidsfel – vilket det också blev efter en nervpirrande runda. Därmed höll han undan för nederländaren Harrie Smolders. Ekipaget bidrog dessutom i allra högsta grad till att Sverige tog silver i lagtävlingen, där guldet gick till Irland.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons