Singlar med hund lever längre

Ensam med hund? Då blir du frisk. Särskilt om du har en jaktras. På bilden en Rhodesian Ridgeback i full galopp på en hundmässa i Älvsjö. Arkivbild.
Ensam med hund? Då blir du frisk. Särskilt om du har en jaktras. På bilden en Rhodesian Ridgeback i full galopp på en hundmässa i Älvsjö. Arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Är du hundägare? Då löper du mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Särskilt om du är singel, enligt en ny studie från Uppsala universitet, Karolinska Institutet, Stanford University och Sveriges Lantbruksuniversitet.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Studien , som publiceras i tidskriften Scientific Reports, visar att risken för att dö reduceras med 33 procent och risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 36 procent för ensamstående hundägare – jämfört med singelhushåll som inte har hund. Dessutom är risken för att drabbas av hjärtattack 11 procent lägre, rapporterar CNN.

Även hundägare som lever tillsammans med någon löper mindre risk för att drabbas av död och hjärt- och kärlsjukdom, även om fördelarna inte är lika uttalade som för de ensamstående.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons