De är sminkade, stylade och har tiotusentals följare i sociala medier. Nu växer en motståndsrörelse fram i det konservativa Basra i Irak, där skönhet och mode ska bekämpa förtryck.
De är sminkade, stylade och har tiotusentals följare i sociala medier. Nu växer en motståndsrörelse fram i det konservativa Basra i Irak, där skönhet och mode ska bekämpa förtryck. Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent

Kvinnor har dödats om de använt smink eller inte burit slöja. Nu växer en motståndsrörelse fram – vapnet: selfies och mode

Kvinnor har förföljts, misshandlats och dödats om de sminkat sig eller låtit bli att bära slöja i Basra i Irak. Nu växer en motståndsrörelse fram bland unga kvinnor – som använder mode och internet i kampen mot förtryck.

Urban Hamid
Publicerad

Dana Younes sitter framför spegeln i sitt rum. Hon är lätt stressad, lite nervös. Orsaken är ett reklamuppdrag som hon har fått av en sminkös, och trots att hon är på väg för att bli sminkad lägger hon ändå makeup. Dessutom gillar hon inte riktigt att bli fotograferad hemma i vardagen, bland den obäddade sängen, hårborstar med tussar av hår och halvtomma sminkförpackningar.

– Jag är i början av min karriär och måste hela tiden tänka på min image, säger hon.