Filmen är ett porträtt av Billie Jean King (Emma Stone) och Bobby Riggs (Steve Carell) och deras spektakulära kraftmätning, men skildrar också en brytningstid i USA:s historia där Vietnamkriget och Watergateskandalen hade skapat en känsla av att gamla dogmer äntligen kunde ifrågasättas.
Filmen är ett porträtt av Billie Jean King (Emma Stone) och Bobby Riggs (Steve Carell) och deras spektakulära kraftmätning, men skildrar också en brytningstid i USA:s historia där Vietnamkriget och Watergateskandalen hade skapat en känsla av att gamla dogmer äntligen kunde ifrågasättas. Foto: IBL

Som att korsa ett Trumpmöte med en kvinnomarsch

I bioaktuella ”Battle of the sexes” skildras den legendariska tennismatchen mellan rättvisekämpen Billie Jean King och mediadomptören Bobby Riggs. Under den spexiga ytan var det ett möte på blodigt allvar, med makt att lyfta eller stjälpa 1970-talets kvinnorörelse.

Publicerad

Nittio miljoner människor hade bänkat sig framför tv-apparaterna, den där torsdagen i september 1973. På tennisarenan Astrodome i Houston fylldes de 30 000 åskådarplatserna av män med ”Jag är en mansgris” tryckt på tröjan, och kvinnor som viftade med plakat med ”Billie Jean for president”. Det var som om någon hade korsat ett Trumpmöte med en kvinnomarsch.

Billie Jean King var vid tillfället en av världens bästa tennisspelare, en 29-åring från Kalifornien som hade vunnit Wimbledon fem gånger. Hennes motståndare Bobby Riggs, då 55, var en före detta elitspelare som hade sin storhetstid under 40-talet. En självutnämnd sexist som lovade att ”göra lite mer show av chauvinism”.