ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Spel på många små trummorPolska litteraturstjärnan – nu för svenska nybörjare

Olga Tokarczuk är född 29 januari 1962.  Hon är en polsk författare och psykolog och debuterade som poet och har skrivit noveller, romaner och essäer.
Olga Tokarczuk är född 29 januari 1962. Hon är en polsk författare och psykolog och debuterade som poet och har skrivit noveller, romaner och essäer. Foto: Leif R Jansson/TT

Skaran Olga Tokarczuk-beundrare växer och för de som fastnat kommer nu en novellsamling – som också är en provkarta över författarens särskilda stil. Verkligheten får ofta en knuff hos den polska Bookerpris-vinnaren som älskas och beundras, men även kritiseras i landets nationalkonservativa kretsar.

Emi-Simone Zawall
Publicerad
Annons

Finns det någon författare som under det senaste årtiondet fått den polska samtidslitteraturen att dra blickarna till sig så är det Olga Tokarczuk. Tidigare i år tilldelades hon det prestigefyllda Man Booker International-priset för sin roman ”Löparna” och för två år sedan fick hon Kulturhuset Stadsteaterns litteraturpris för ”Jakobsböckerna”. I hemlandet Polen har hon redan belönats med flera priser, men också kritiserats i nationalkonservativa kretsar.

För en svensk publik introducerades Tokarczuk 2002 av bokförlaget Ariel som gav ut ett urval på fem noveller ur samlingen ”Spel på många små trummor”. Den hade visserligen kommit ut i Polen bara året före, men kunde väl knappast ses som det bärande skälet till den uppmärksamhet hon rönt där sedan 1990-talet. Novellerna gav hur som helst mersmak. Snart översattes romanerna ”Daghus, natthus” (2005), ”Gammeltida och andra tider” (2006), ”Löparna” (2009) och ”Styr din plog över de dödas ben” (2010), essäsamlingen ”Björnens ögonblick” (2014), och storverket ”Jakobsböckerna” (2015).

Laddar…