Hade Gustaf V en sexuell affär med Kurt Haijby?

En av 1900-talets stora skandaler, eller påstådda dylika: uppgiften att kung Gustaf V skall ha haft en sexuell relation med Kurt Haijby, som senare utpressade hovet på stora summor. Låg det någon sanning i Haijbys påstående?

Publicerad
TT, IBL
Foto: TT, IBL
Gustav V.

Gustav V.

Foto: IBL
Haijby på väg till rätten år 1952.

Haijby på väg till rätten år 1952.

Foto: Pressens Bild/TT
Annons

Att redogöra för alla turerna i Haijbyskandalen skulle kräva alldeles för mycket utrymme, och redan en kortare sammanfattning kräver ganska mycket text för alla turerna skall komma med. Här är ett försök:

Kurt Haijby, en småkriminell direktör med bisexuella böjelser, greps i september 1938 av polisen i Göteborg, misstänkt för otukt med minderåriga pojkar. Under förhören lät han poliserna förstå att han hade haft en sexuell relation med Gustaf V. Det slutade med att Haijby i december samma år, på inrådan av läkare, skickades till ett sinnessjukhus. Det framkom att hovet redan tidigare gett stora penningsummor till Haijby, och nu sköt man till ännu mer i förhoppningen att han skulle flytta utomlands. Efter att Haijby den 21 december skrivits ut från sinnessjukhuset for han till Tyskland. Men tyskarna ville inte ha honom. Sedan Haijby arresterats för otukt och dömts till fängelse skickades han tillbaka till Sverige i februari 1940. Efter att en kortare tid ha drivit restaurang satt han i olika omgångar, på egen begäran, på Beckomberga sinnessjukhus. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons