Ett målat streck för varje person som får plats i skyddsrummet.
Ett målat streck för varje person som får plats i skyddsrummet. Foto: Marie Cronqvist

Följ med ner i Sonnenberg: Europas största skyddsrum

20 000 ska skyddas om armageddon kommer. På bara några timmar ska en motorvägstunnel i schweiziska Luzern förvandlas till Europas största befolkningsskyddsrum. Hur skulle det vara att leva där nere? SvD Kultur gav sig ner i berget för att ta reda på svaret.

Publicerad

En stötsäker port och en hundra meter lång sluttande tunnel tar oss från den ljusa parken i det välbärgade schweiziska bostadsområdet djupt in i berget Sonnenberg. På väggen löper målade streck, ett streck för varje människa som kan få plats i bunkern. 20 000 brandgula streck följer oss ned i underjorden. Väl där nere öppnar sig ett byggnadskomplex i sju våningar med gigantiska vattencisterner och ventilationstrummor, sovsalar, radiostudio, teaterlokal, fängelseceller och nödsjukhus med operationssal och förlossningsrum. Hur skulle det vara att leva här nere?

Totalförsvarstanken är åter på agendan. I allt fler europeiska länder inventeras nu förråd och gamla kunskaper dammas av. Vad kan vi säga om materialets status och hur står det till med vår egen psykologiska krigsberedskap?