Kritiserade FN-chefen avgår: ”Fler länder kan frysa stödet”

Den kritiserade chefen för Unaids, Michel Sidibé, lämnar sin post i juni 2019 – sex månader i förtid men inte direkt som Sverige och andra länder krävt.

– Trovärdigheten skadas av att Sidibé sitter kvar. Vem kan nu tro på FN-organet?, säger en bestört diplomat som tror att Sveriges beslut att frysa stödet kommer att följas av fler länder.

Gunilla von Hall
Publicerad
Annons

GENÈVE Michel Sidibé meddelade själv vid styrelsemötet på torsdagen att han lämnar sin post som exekutivdirektör för FN-organet Unaids i förtid. Det skedde efter en nattmangling mellan delegater som är djupt splittrade i synen på Michel Sidibé. En oberoende rapport har konstaterat att Sidibé ”skapat en patriarkal kultur med tolerans för trakasserier, inklusive sexuella trakasserier, mobbning och maktmissbruk.” Panelen uppmanar att byta ut ledningen.

Redan när mötet började i tisdags talade Sidibé i vaga ordalag om att nästa styrelsemöte i juni kan bli hans sista, utan att klargöra när han ska avgå. Hans kontrakt slutar den 20 januari 2020 - efter nära nio år på posten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons