Flickor på en skola i Ghatkopar, Mumbai, håller upp bevis på att de genomgått en kurs kring menstruation. Efter att en man kallad ”The PadMan” – vars historia nu blivit till Bollywoodfilm – började bryta tabun kring mens i Indien, har flera startups följt i hans spår.
Flickor på en skola i Ghatkopar, Mumbai, håller upp bevis på att de genomgått en kurs kring menstruation. Efter att en man kallad ”The PadMan” – vars historia nu blivit till Bollywoodfilm – började bryta tabun kring mens i Indien, har flera startups följt i hans spår. Foto: Saral Designs

Billiga bindor räddar flickors utbildning i Indien

En Bollywoodfilm, sociala entreprenörer och lärare – tillsammans är de på väg att krossa de tabun och den vidskepelse som råder kring mens i Indien. Nyckeln till framgång? Billiga sanitetsbindor.

SvD
Uppdaterad
Publicerad

MUMBAI De senaste veckorna har enorma affischer som skriker ut ordet ”PadMan” tapetserat flera skyskrapor i Mumbai i Indien. Invasionen av affischer är reklam för en storfilm från Bollywood, med en av filmmetropolens stjärnskådespelare Akshay Kumar i huvudrollen.

Som namnet antyder är det en superhjältefilm. Men filmens hjälte ska inte rädda en kollapsande värld från utomjordingar eller förgöra en ondskefull motståndare. Den här superhjälten räddar i stället miljontals flickor från att få sin framtid förstörd av en av de mest naturliga delarna av en kvinnas liv: mens.