Franske stjärnkocken Paul Bocuse död

Stjärnkocken Paul Bocuse, här utanför den trestjärniga Michelinkrogen L'Auberge du Pont de Collonges i Frankrike.
Stjärnkocken Paul Bocuse, här utanför den trestjärniga Michelinkrogen L'Auberge du Pont de Collonges i Frankrike. Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Den franske stjärnkocken Paul Bocuse, mannen som gett namn till kockutmärkelsen ”Bocuse d'Or”, har avlidit i Parkinsons sjukdom. Han blev 91 år.

– Hans rödvinssås startade mitt kockintresse, säger stjärnkocken Karin Fransson.

TT
Publicerad
Annons

"Paul Bocuse är inte längre med oss. Kockarna gråter i sina kök, såväl i Élyséepalatset som i hela Frankrike. Fransk gastronomi kommer att fortsätta att göra honom stolt", skriver landets president Emmanuel Macron på Twitter.

Paul Bocuse föddes i en matkunnig familj, hans pappa drev restaurangen L'Auberge du Pont de Collonges där han började som lärling redan vid 16-års ålder. 1965 såg han till att pappans restaurang fick inte mindre än tre stjärnor i matälskarnas bibel Micheline-guiden och han blev senare den ende fransman som lyckats med bedriften att behålla betyget i inte mindre än fyra decennier.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons