RecensionNya filmer

The girl in the spider’s webTrots fåniga intriger – nya Millennium en rush

I stället för att konkurrera med Noomi Rapace och Rooney Mara om vem som kan spöka ut sig mest går Claire Foy mot en nedtonad gestaltning av Lisbeth Salander.
I stället för att konkurrera med Noomi Rapace och Rooney Mara om vem som kan spöka ut sig mest går Claire Foy mot en nedtonad gestaltning av Lisbeth Salander. Foto: Reiner Bajo/UIP

”The girl in the spider’s web” är ett rakt actionraffel som många gånger liknar en Bondfilmsaudition. SvD:s Sebastian Lindvall bortser från den fåniga intrigen och låter sig svepas med i adrenalinrushen.

Sebastian Lindvall
Publicerad
Annons

Så det är så här en Bondfilm av Park Chan-wook hade kunnat se ut? Bara att en sådan tanke infinner sig tyder på att filmatiseringen av David Lagercrantz omtalade, relativt fristående uppföljare till Stieg Larssons ”Millennium”-trilogi gör något rätt.

Det är lätt att beundra det skandinaviska vinterinfernots minimalistiska skönhet. Men historien i ”The girl in the spider's web”, där jakten på kärnvapenkontroll kopplas till Lisbeth Salanders trasiga barndom, drar ibland åt intriger så daterade att de verkar ha glömts bort i frysboxen sedan tiden då Sean Connery hanterade kalla kriget i ”Åskbollen” (1965).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons