Recension

Låt de gamla drömmarna döRoligt och genuint kusligt

KLIPPBOK. John Ajvide Lindqvists uppdatering av skräckgenren har starka konstnärliga kvaliteter. Det konstaterar Magnus Persson som har läst en bok som bland annat ger svar på hur det gick sedan för vampyren Eli.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den nya boken av landets okrönte skräckmästare John Ajvide Lindqvist heter ”Låt de gamla drömmarna dö” och har karaktären av en klippbok. Här finns en mängd olika slags texter, det mesta publicerat tidigare: noveller, följetong, resereportage, kåserier, manus till sketcher från tv-programmet ”Reuter & Skoog”, texten till Sommarpratar-programmet 2006, tacktal för mottagandet av Selma Lagerlöf-priset 2008. Ja, det är en salig blandning. Men termen klippbok leder ändå tankarna lite fel. Den har något förklenande och förminskande över sig, en doft av restprodukt.

Sådan är nu inte Ajvide Lindqvists nya bok. Det allra mesta är av intresse och mycket är suveränt. Novellerna håller genomgående hög klass. Bäst är nog ändå texten som gett boken dess titel. Den är på ett plan en fortsättning på genombrottsromanen ”Låt den rätte komma in”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons