Analys

Nils-Olof Ollevik:Tyskarna rör om i den europeiska energigrytan

De nattliga förhandlingarna i Berlin som slutade i beslutet att samtliga tyska kärnkraftverk stängs senast 2022, rör sannerligen om i den europeiska energigrytan.

Nils-Olof Ollevik
Publicerad
Annons

Förutsatt att politikerna håller fast vid överenskommelsen kommer den att få konsekvenser också för vanliga svenska elkonsumenter i form av ännu större prissvängningar än de vi fått vänja oss vid de senaste åren. Den kommer också att få större konsekvenser för den svenska industrin, som ju är mer elintensiv än den tyska, än vad vi kanske tror.

Trots att Tyskland har nära tio gånger så många innevånare som Sverige är elförbrukningen räknat per person knappt hälften av svenskens. Skillnaden beror framför allt på att man i Tyskland inte använder elektricitet för att värma sina hus med. Det innebär dock att tyska hushåll lägger en proportionellt mindre andel av sina inkomster på el, vilket kan vara en förklaring till att kärnkraftopinionen ser så olika ut i Tyskland och Sverige och att det är mindre kontroversiellt att avveckla kärnkraften.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons