ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

En bön för de stulna

Kvinnor knarkets gömda offer

STULEN UNGDOM. I Mexiko gömmer familjer sina flickor. Osentimentalt skildrar Jennifer Clements den ständiga risken för kidnappning av drogkartellerna.

Eva Johansson
Publicerad

Den här romanen kunde lika gärna ha blivit en reportagebok. Inför skrivandet ägnade Jennifer Clement hela tio år åt att intervjua unga mexikanska kvinnor som på olika sätt drabbats av den allt mer utbredda knarkkulturen i landet. Som fallit offer för trafficking, hamnat i fängelse, blivit skuldslavar. Som försvunnit, blivit stulna. I de fattiga byarna på landsbygden gräver familjerna gropar där de gömmer sina döttrar för att de inte ska kidnappas av knarkkartellerna, och i städerna göms flickor och kvinnor i allt från klosterkällare till privata hotell som hyrs av regeringen. Hela Mexiko är fyllt av gömda kvinnor.

Om allt detta handlar ”En bön för de stulna”. Men det blev alltså ingen reportagebok. Jennifer Clement, som själv är uppvuxen i Mexiko, valde i stället romanformen för att skriva om allt som hon forskat fram. Resultatet är en oavlåtligt engagerande berättelse som tar tag i läsaren från allra första meningen och inte släpper greppet ens när sista punkten är satt.

Laddar…