Analys

Per Lindvall:Riskkapitalets slitna verktygslåda

Per Lindvall

De tidigare så framgångsrika riskkapitalfonderna, med EQT och andra, börjar stöta på allt mera motstånd för sina affärsupplägg. Det är inte bara klavertrampen i välfärdssektorn, där skatteplaneringen väckt stark kritik i breda lager, som spökar. Även andra upplägg, som att bygga oligopol och monopol i olika branscher, börjar ifrågasättas.

Per Lindvall
Publicerad
Annons

På 1980-talet försökte Joakim Pirinens seriefigur Socker-Conny övertyga världen om att; ”Med ett schysst järnrör kan man slå världen med häpnad”. Socker-Conny har inte kvar så många lärljungar, förutom bland Sverigedemokraterna. En kompis som under samma era arbetade på konsultbyrån McKinsey förklarade för oss mindre ambitiösa att det inte handlade om järnrör utan om ”incitamentsstruktur”.

”Med en juste incitamentsstruktur kan man slå världen med häpnad” var devisen. Han jobbar nu som riskkapitalist. Det är inte en slump att denna sektor är nedlusad med gamla managementkonsulter. Det är heller ingen slump att den ”verktygslåda”, som de krängde då, nu används med stor frenesi i riskkapitalfondernas portföljbolag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons