ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

FN: Oroande ökning av hatbrott i Sverige

Ökande hatbrott mot främst muslimer och judar, växande våld mot kvinnor och etnisk diskriminering i Sverige oroar FN. Allvarlig kritik riktas mot svenska förhållanden i en FN-rapport inför en granskning av Sverige på måndagen.

Gunilla von Hall
Publicerad

På måndag förhörs Sveriges regering i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Det är andra gången en granskning görs av hur Sverige följer FN-konventionerna för mänskliga rättigheter. Inför förhöret lägger FNs kontor för mänskliga rättigheter fram en sammanställning av läget från olika FN-kommittéer. Här finns bitande kritik på flera punkter. Framför allt oroas FN över alltfler hatbrott mot etniska minoriteter i Sverige, och man skräder inte orden.

”Det är oroande med alltfler rapporter om hatbrott mot minoriteter som muslimer, afrosvenskar, romer och judar i Sverige, särskilt från högerextremistiska politiker. Det omfattar även fysiska attacker och attacker mot deras religiösa platser. Bekymrande är också ökningen av hatbrott i medierna och på internet”, enligt FN. 

Laddar…