Katalanskt val om självstyre

I dag väntas folket i Katalonien, Spaniens rikaste region, rösta ja till en ny författning, ”Estatut”. Det är slutsteget i en lång och vindlande politisk process, som skapat het debatt och rört upp känslor och gamla motsättningar i Spanien.

Publicerad
Annons

Mycket av debatten har kretsat kring Kataloniens krav att få kalla sig ”en nation” med eget språk och egen kultur - och att få ännu större självstyre. Men det har också handlat mycket om pengar: rätten att få behålla mer av de skatter som centralregeringen i Madrid tar ut i Katalonien - och de andra 16 autonoma regioner som utgör Spanien.

Opinionsmätningarna visar att majoriteten kommer att rösta ja. Men de visar också att en majoritet av Kataloniens sju miljoner invånare vet väldigt lite om själva innehållet i den nya författningen. Väldigt få har orkat sätta sig in i de 223 artiklarna och 15 särbestämmelserna.
Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero, en socialist, har propagerat för ett ja. Hans partivänner sitter vid makten i Katalonien och Zapateros parti (PSOE) har inte majoritet i kongressen. Där är han beroende av stöd från just de katalanska nationalisterna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons