Chatta med vargexperten

I söndags omkom en 30-årig vargguide på Kolmårdens djurpark. Vargattacken har väckt många frågor om bland annat ensamarbete i djurpark och djurens beteende i fångenskap.

Vargexperten Hans-Ove Larsson, tidigare chef på Skansens zoologiska avdelning, svarade på läsarnas frågor.

SvD
Publicerad
Annons

Oscar: Är det en konsekvens av en oprofessionell ”humanisering” av vargarna som gör att det inte är en självklarhet att vara beväpnad som djurskötare? Att djurskötare har ett stort djurintresse och älskar djuren och har svårt att förhålla sig objektiv? Det rör sig ju om vilda rovdjur som inte ”kan hjälpa” att de är just vilda, måste man inte ha större beredskap för detta? Det kan ju inte vara vara jag som tycker att det tragiska som hänt kanske tyder på en något naiv inställning till vilda rovdjur?

Hans-Ove Larsson: Jag tror som du att man måste se mycket 'seriösare' på regler för umgänge med vilda djur efter vad som hände i Kolmården. Det gäller egentligen alla vilda djur av olika arter - inte bara varg alltså - och särskilt sociala arter, där människan får en 'position' i gruppen vare sig man vill eller ej, t.ex. varg,olika apor etc. Det ökar riskerna för att 'göra fel' i djurens ögon och man bör givetvis försöka förutse alla eventuella risksituationer vid umgänget och ha en beredskap för vad som kan inträffa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons