”Vi vill se flexibel pensionsålder”

DEBATT I går gav regeringen nya besked om pensionsfrågan på scenkonstens område. Det äldre Pisasystemet, som reglerar pensionerna för vissa statliga anställda med tidig pensionsålder, ersätts av ett annat. Men det löser inte problemet, enligt debattören Johan Edholm. I dag debatterar riksdagen frågan.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den 1 januari 2015 skall Pisaförordningen avvecklas, men fortfarande är det mycket oklart hur allt ska fungera och parterna – Svensk scenkonst och de olika fackförbunden – har framfört att de inte kan förhandla om kollektivavtal och andra lösningar så länge regeringen inte fastlagt grundläggande ramar.

Sångare och dansare i Sverige anser att pensionsrätten, med ett samlat värde på cirka 900 miljoner, är att betrakta som en uppskjuten lön, eftersom vi avstått ett löneutrymme. Solister som passerat 52 år har i oredan inte kunnat pensionera sig från Operan, vilket i sig har inneburit att de förlorat en del av sin tjänstepensionsrättighet. Regeringen införde 2013 en övergångsregel som skulle gälla dem som har fem år eller mindre kvar till pension till och med den 1 januari 2015.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons