Ingen lösning i sikte för Sydsudan

Ekonomin har gått i botten, oljeutvinningen har minskat och ett nytt val planeras gå av stapeln 2015 utan att någon vet hur det ska genomföras. Ett år av krig utan någon lösning i sikte har förvandlat Sydsudan till ett land i fritt fall där folket räknar sina döda.

Jacob Zocherman
Publicerad
Annons

I förmiddagens tidiga timme står mannen blickstilla och krigsberedd. Marken omkring honom bildar en labyrint av grävda gropar, jordhögar och snårig växtlighet. Den beväpnade, en av flera soldater under den klarblåa himlen, är från FN:s fredsbevarande styrka. Lite längre bort vid en av groparna står tre kvinnor och stirrar ner i ett hål där den familjemedlem de älskade ligger inlindad i en vit plastsäck. En av kvinnorna – den unga hustrun – sträcker fram handen. Hon ska precis släppa en näve jord över det som för några timmar sedan var hennes make. Handen darrar, blicken är ihålig.

Kvinnan kastar jorden som ljudlöst faller de två metrarna ner i graven. En av dödgrävarna intill läser en stilla bön, men orden slukas av rotorbladen från helikoptern som hovrar ett trettiotal meter ovanför. När bönen är slut börjar dödgrävarna snabbt ösa ner jord över den vita plastsäcken. För i staden Bentiu vill invånarna inte vara utanför FN-basen längre än nödvändigt. Inom några minuter är mannen övertäckt. Tuberkulosen tog honom då kriget förhindrat honom att få vården som kunde rädda hans liv. Nu har marken tagit hans kropp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons