Coca Cola tvingas ändra recept i USA

Coca Cola och Pepsi ändrar recepten för sina drycker. Detta för att undvika att behöva sätta en etikett med cancervarning på flaskan i Kalifornien, uppger
BBC.

Johan Lindberg
Publicerad
Annons

Det nya recept för karamellfärg i dryckerna har mindre 4-metylimidazol – en kemikalie som Kalifornien har på sin lista över cancerframkallande ämnen. Kalifornisk lag kräver därför en cancervarnande etikett. Receptförändringen har redan införts i Kalifornien. Företaget säger att det nya receptet ska användas i hela USA – men hänvisar till att dryckerna på det viset blir mer effektiva att tillverka.

– Även om vi inte tror att det finns någon risk för folkhälsan som motiverar en sådan förändring har vi ber våra karamelleverantörer att ta detta steg, säger Coca Colas talesperson Diana Garza-Ciarlante till AP.

Ämnet har kopplats till cancer hos möss och råttor, enligt en studie, men det finns inga bevis för att den utgör en hälsorisk för människor, menar USA:s myndighet med ansvar för hälsofrågor (Food and Drug Administration), som representerar hela näringen.

FDA hävdar att en person skulle behöva dricka 1 000 burkar Coca Cola eller Pepsi för att nå samma dos av den kemikalie som gavs till djuren i testet.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons