Emelie Roos:Vart är Europa på väg?

Emelie Roos
De inre utmaningarna upptar en allt större del av Bryssels uppmärksamhet och förhindrar EU från att bli en global spelare att räkna med, skriver Emelie Roos.
De inre utmaningarna upptar en allt större del av Bryssels uppmärksamhet och förhindrar EU från att bli en global spelare att räkna med, skriver Emelie Roos. Foto: YANNIS BEHRAKIS / TT NYHETSBYRÅN

Efter att Grexit tillfälligt avvärjts står Brexit på tur. Kriser verkar vara EU:s nya normalläge. Men medan EU har fastnat i sin interna splittring tornar större utmaningar upp sig utanför Europas gränser som kräver en bredare strategisk diskussion om vart EU är på väg.

Emelie Roos
Publicerad
Annons

Det var en mörk bild av Europas framtid som Harvardprofessorn Stephen Walt tecknade för amerikanska kongressens utrikesutskott i förra veckan. En dysfunktionell valutaunion, stagnerande ekonomi och nationalistiska strömningar är utmaningar som Europas politiska ledarskap inte klarar av, konstaterade han. Svårigheten att enas kring starka sanktioner mot Ryssland visade att inte ens den gemensamma säkerheten var en drivkraft stark nog att ena. EU skulle, i bästa fall, kunna fortsätta lappa och laga unionen för att hålla den vid liv. Men det svaga interna stödet i kombination med de hotbilder som tornar upp sig i regionen kan ytterst komma att upplösa unionen, förutspådde han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons