Barnfetma leder till hjärtinfarkt

Dagens fetmaepidemi bland barn kan bli morgondagens mardröm – både för samhället och de drabbade. Redan nu utpekas barnfetma som ett av vår tids största hälsohot och än har vi bara sett början. I dag berättar vi om problemets omfattning.

Anna-Lena Haverdahl
Publicerad
Annons

Hjärtinfarkt, njursvikt och amputationer drabbar människor redan i 30-årsåldern
– om de varit överviktiga som barn. Även åldersdiabetes ökar dramatiskt bland barn och unga.
Åldersdiabetes i tidig ålder bäddar för ett spektrum av sjukdomar och sjukliga tillstånd i vuxen ålder.
I Sverige där nu vart fjärde barn väger för mycket vill läkare börja hälsotesta överviktiga barn i riskzonen för åldersdiabetes. Redan har minst 40-talet svenska barn insjuknat och antalet befaras stiga snabbt om inte fetmaepidemin hejdas. Det är utvecklingen i USA ett paradexempel på.

– Antalet fall av åldersdiabetes ökar astronomiskt bland överviktiga barn och tonåringar i USA. Vi har nu fler barn som får diagnosen åldersdiabetes än ungdomsdiabetes. Fortsätter den trenden kommer hela sjukvårdssystemet rasa samman om tio år. Det ser vi tydliga tecken på redan nu, säger David Ludwig, professor i pediatrik vid Harvard University och chef för fetmakliniken vid Barnens sjukhus i Boston.
– Vad vi nu börjar se hos 30-åringar är sådant vi normalt brukar se hos 60-åringar, sa han i en intervju med SvD i samband med Jerring symposiet på Södertörns Högskola nyligen.
Vad han syftar på är resultatet av de första uppföljningarna av överviktiga tonåringar med typ-2 diabetes som nu börjar komma upp i 30-års åldern.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons