Hårda bud för gratiskockar på Noma

Håll klaffen – och håll ingångna avtal. Kockarna på den hyllade, danska restaurangen Noma arbetar gratis men tvingas ändå följa stenhårda regler. Annars riskerar de få sitt namn uppsatt på ”en svart lista som delas med andra restauranger världen över”.

SvD
Publicerad
Annons
Inte längre världens bästa restaurang. Danmark sörjer över förlorad plats. Noma har länge rankats som världens bästa restaurang. Foto: SCANPIX

Noma i Köpenhamn har flera gånger de senaste åren korats till
världens bästa restaurang och anses därför vara en ytterst attraktiv arbetsgivare. Framgångarna har lett till att kockar från hela världen står i kö för att arbeta gratis på etablissemanget, skriver
Jyllands-Posten.

Men villkoren är hårda. Enligt tidningen jobbar ”gratiskockarna” ofta 70 timmar per vecka och reglerna de har att följa är åtskilliga.

Varje kock som kommer till
Noma får ett introduktionsbrev i sin mejlkorg. Jyllandsposten har tagit del av innehållet från en tidigare anställd på restaurangen – och innehållet är uppseendeväckande.

I brevet finns regler, ton och mötestider noterade. Det beskriver därtill det som kallas för ”Noma filosofi” och arbetsgivaren passar även på att på förhand varna den anställda:

Annons
Annons

”Om du avslutar din anställning för tidigt utan samtycke, eller inte dyker upp, kan du få ditt namn uppsatt på ”en svart lista som delas med andra restauranger världen över som vi har en god relation till”, står att läsa i brevet.

Kockarna varnas också för att blogga eller på annat sätt berätta om aktiviteterna på Noma: ”Om du inte följer den regeln kommer du att bortvisas ögonblickligen” skriver ansvariga på restaurangen – och varnar ännu en gång för den svarta listan.

Jyllands-posten har visat introduktionsbrevet för experter på området. En av dem, arbetsmarknadsforskaren Henning Jørgensen från Aalborg Universitet, kallar innehållet för ”tunga grejer”:

– Det råder inga tvivel om att det är oetiskt och problematiskt. Hotet om den svarta listan är riktigt dåligt och påminner om metoder som användes i början av kapitalismens historia, säger han till Jyllands-Posten och skickar samtidigt en uppmaning till politiker att vidta åtgärder gentemot Noma.

Jyllands-posten har sökt Noma som har avböjt att kommentera uppgifterna.

SvD.se

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons