Homosexualitet svår fråga när EU möter Afrika

Toppmötet mellan EU och Afrika i Bryssel har kantats av hot om bojkott, bråk om handelsavtal som kritikerna menar triggar en europeisk huggsexa om Afrikas naturtillgångar - och stor vånda över hur man ska närma sig de repressiva lagar mot homosexuella som flera afrikanska länder infört.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

BRYSSEL. Zimbabwes 90-åriga president Robert Mugabe bojkottade mötet, i protest mot att hans hustru Grace Mugabe inte fick visum till EU. Mugabe uppmanade också sina afrikanska kollegor att ställa in sina resor till Bryssel, därför att EU inte bjudit in vare sig hustrun eller alla kontinentens ledare.

Sudans president, Omar al Bashir, som är begärd utlämnad till internationella brottsmålsdomstolen för folkmord och krigsförbrytelser i Darfur var inte bjuden till toppmötet. Inte heller representanter för det av Marocko ockuperade Västsahara, som inte har internationellt erkännande som självständig stat och vars närvaro säkert skulle uppröra Marockos representant, eller Eritreas president Isaias Afewerki, som kritiserats för bristen på mänskliga rättigheter i landet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons