ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nedladdad film sänker inte bio

Ett år efter den nya upphovsrättslagen är ­fildelningsdebatten hetare än någonsin. Antipiraternas ­påstående att nedladdningen skadar filmbranschen ­ifrågasätts nu i en stor undersökning. Bland musikerna är känslorna blandade.

Tobias Brandel
Publicerad

Den illegala nedladdningen av film påverkar inte biobesöken, visar en ny undersökning från Göteborgs universitet – de som ägnar sig åt fildelning går lika ofta på bio som andra. Filmbranschens tuffa kamp mot nätpiraterna saknar därmed stöd.
Att gå på bio blir ett allt ovanligare nöje i Sverige. Från toppnoteringen 80 miljoner biobesök på 1950-talet har det dramatiskt gått utför till knappt 15 miljoner besök förra året.
Samtidigt ökar piratkopieringen av film på internet. En klar ­majoritet, 57 procent, av svenska män i åldern 15–29 år uppger att de laddar ner film på internet, ­enligt årets upplaga av den omfattande SOM-undersökningen (Samhälle Opinion Massmedia) från Göteborgs universitet.

Även om det är omöjligt att få fram några exakta siffror på ­piratkopieringen är det enligt rapporten tydligt att antalet filmer som laddas ner nu har gått om antalet biobesök i Sverige.
Filmbranschen har tagit för ­givet att piratkopieringen på ­nätet går ut över försäljningen av biobiljetter och dvd-filmer. Men enligt SOM-rapporten, som publiceras senare den här veckan, är den slutsatsen felaktig.
– Nedladdad film erbjuder inte samma upplevelse som att gå på bio. Det syns tydligt i undersökningen att de flesta anser att film är bäst på bio. Jag tror att filmer man laddar ner är sådana man ändå inte hade sett på bio, säger Rudolf Antoni, ansvarig för ­undersökningen och doktorand i journalistik och masskommunikation.

Laddar…