Recension

Stalins mord i Katyn – och dess historiska efterspel 1940–2010Katyn Polens stora trauma

MASSAKER. Våren 1940 avrättade Stalins bödlar mer än 20000 polacker som ansågs vara motståndare till en socialistisk nyordning i Polen. Förbrytelsen i Katyn beskrivs med en obarmhärtig skärpa i Peter Johnssons nya bok.

Publicerad
Massakern i Katyn  avslöjades när kropparna grävdes upp 1943.

Massakern i Katyn avslöjades när kropparna grävdes upp 1943.

Foto: SCANPIX
Annons

Ungefär samtidigt som jag på tv hör och ser rapporterna om den tragiska flygolyckan i närheten av Katyn i Ryssland där den främsta delen av Polens politiska och militära elit miste livet, mottar jag en bok av Peter Johnsson om morden i Katyn. Det är en händelse som ser ut som en tanke. De mord Peter Johnsson skriver om har inget med dagens olyckshändelse att göra utan handlar om en av de mörkaste händelserna under andra världskriget. En krigsförbrytelse så fasansfull och cynisk att den med alla medel måste hemlighållas under hela det kalla kriget.

I Katyn och i en del andra mindre orter där omkring, avrättades mellan 21000 och 25000 polska krigsfångar av Stalins bödlar våren 1940. Många av dessa var officerare i polska armén som tillfångatagits vid Röda arméns överfall på Polen 1939. Men det fanns också stora grupper av politiker, intellektuella, läkare och lärare. Orsaken till att de sköts med nackskott (den föredragna avrättningsmetoden i Stalins Sovjet) var att de efter ingående förhör bedömts som motståndare till en socialistisk nyordning i Polen. De begravdes i massgravar och träd planterades på gravplatserna för att återställa landskapet till dess forna utseende.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons