Krönika

Andreas Cervenka:Därför är världens ekonomi så bräcklig

Andreas Cervenka

Glöm allt som står i läroböckerna, det är nämligen fel. Så här ligger det till. Läraren klickade fram en enkel bild med teckningar och pilar och fortsatte. Det här är en bank. Nu ska jag förklara vad en sådan gör.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Ovanstående lektion ägde rum när tankesmedjan Global Utmaning nyligen anordnade ett seminarium. I publiken: en av världens mest erkända experter på monetär teori, före detta och nuvarande medlemmar i Riksbankens direktion, en tidigare chef för Riksgälden. Och så vidare. Inte direkt ett uppsamlingsheat för mattetrötta mellanstadieelever således. Att känna till vad banker sysslar med skulle kunna misstas för en självklar kunskap för alla i finansvärlden, på gränsen till löjligt grundläggande. Så är det inte. Långt därifrån. Alla vanliga medborgare som ibland känner sig som ekonomiska analfabeter kan andas ut: bland de allra kunnigaste är grundkurs 1A det hetaste som finns.

Föreläsare på nyss nämnda seminarium var Michael Kumhof, ekonom på Internationella Valutafonden IMF. Samma budskap framfördes också av Adair Turner, tidigare chef för den brittiska motsvarigheten till Finansinspektionen, FSA. Inga nybörjare eller rättshaverister.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons