ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Det handlar om demokrati

DEBATT. Det finns ett allmänintresse att värna i uppgörelsen med Google, skriver Sveriges Författarförbunds ordförande Mats Söderlund. Han föreslår också att staten ska skjuta till pengar för att skapa en nationalportal för litteratur.

Publicerad
Annons

Googleuppgörelsen var egentligen bara en variant av något vi levt med i Sverige och övriga Norden sedan 60-talet. Modellen innebär att en tillräckligt stor mängd upphovsrättsinnehavare kan utlösa en licens som är giltig för hela kollektivet utan att varje individ tillfrågas. Den ”Class action” som Authors Guild i USA har drivit mot Google är ett försök att likna det som i Sverige kallas ”avtalslicens”. En sådan gör det möjligt för bland annat Sveriges Radio, skolorna och biblioteken att enkelt och till en rimlig kostnad använda skyddade verk, utan att först be varje enskild rättighetshavare om tillstånd.

Lustigt nog lyckas både Snickars och Bohlund tolka upphovsmännens behov till sin fördel. Snickars insinuerar att vi inte är så intresserade av våra rättigheter och Bohlund menar att vi också borde värna om ”den förlagskultur, som byggts upp i samspelet mellan författare och förläggare”.

Laddar…