Välkommen till nya SvD.se

Efter 14 månader av utveckling kan vi visa upp ett helt nytt SvD.se. Här kan du se svar på några av de vanligaste frågorna vi fått om nya sajten.

Uppdaterad
Publicerad
Nya SvD.ser är optimerad för flera tänkbara skärmstorlekar.

Nya SvD.ser är optimerad för flera tänkbara skärmstorlekar.

Annons
Nya SvD.ser är optimerad för flera tänkbara skärmstorlekar.

Nya SvD.ser är optimerad för flera tänkbara skärmstorlekar.

Nya SvD.ser är optimerad för flera tänkbara skärmstorlekar.

Vanliga frågor och svar om nya sajten:

Varför gör ni om sajten så mycket?

Användarnas krav på våra digitala tjänster förändras i mycket snabb takt. Framför allt ser vi en allt större andel mobila användare. Ganska snart kommer vi ha fler som läser SvD.se i mobilen än via en stationär dator. Den gamla sajten var fyra år gammal och behövde moderniseras och anpassas efter dagens läsarbehov.

Hur gör jag om jag inte hittar det jag brukar läsa?

I menyn (direkt under sidhuvudet) finns en Mer-knapp. Här får du fram en meny med alla undersidor och sektioner på sajten. Söka efter specifika artiklar kan du göra via sökfunktionen, som du når via förstoringsglaset längst upp till vänster i skärmen.

Varför så enorm teckenstorlek? Det blir jobbigt att läsa rubrikerna på första sidan och jag får ingen överblick.

Annons
Annons

När det gäller designförändringar är det dels en vanefråga. Man brukar vänja sig vid ett nytt utseende. Men det är viktigt att påpeka att skärmen anpassar sig automatiskt efter din skärmstorlek, den är vad vi kallar responsiv. Vi har strävat efter att ge dig som läsare maximal läsbarhet i alla lägen – det ska vara behagligt för ögat att läsa även långa texter på vilken plattform du än väljer. Nu har vi som enda svensk tidning hittills, efter flera internationella exempel, skruvat upp storleken på texten efter önskemål från våra läsare. Vi uppskattar din feedback och kommer att skruva på textstorlekar och avstånd tills det känns bra i alla olika sorters webbläsare. Att besöka en nyhetssajt handlar både om överblick (få se många rubriker samtidigt) och fokuserat läsande. Vi kommer löpande se över användarvänligheten för att se om vi kan förbättra den för alla olika behov.

Min inloggning funkar inte – vem kan hjälpa mig?

Gå till SvD.se/losenord och fyll i din e-postadress för att få ett nytt lösenord. Fungerar inte detta för dig kontakta kundtjänst på adress kundservice.svd.se eller på telefon 08-618 02 20.

Vilka är de viktigaste nyheterna med sajten?

  • Sajten är responsiv, dvs det är samma innehåll och samma utseende oavsett om du använder dator, läsplatta eller mobil för att besöka oss.
  • Vi har byggt in fler smarta funktioner för dig som är inloggad kund, ex att du kan följa utvalda ämnen och favoritskribenter och få meddelande om när nya artiklar publicerats. Du kan också spara artiklar för att läsa senare. Dessa är åtkomliga även om du loggar in på en annan dator.
  • Vi sorterar innehållet mer baserat på innehåll och ämne. Våra huvudavdelningar, som Sverige, Världen, Näringsliv, Kultur, Ledare, Debatt, Resor osv finns kvar. Men genom ämnestaggar kan du nå översiktliga samlingssidor med allt samlat inom ämnet.
Annons
Annons

Vilken webbläsare krävs för att besöka nya SvD?

Nya SvD.se stöjder samtliga moderna webbläsare såsom Safari, Chrome, Firefox och IE. Har du en äldre version, exempelvis Firefox v.29, Chrome v.27 eller Internet Explorer 10 så uppmanar vi dig att uppdatera din webbläsare.
Är du osäker på vilken webbläsare, och vilken version, du använder? Gå in här och ta reda på det, och uppdatera om du behöver en nyare version: http://www.whatbrowser.org/intl/sv/

Hur ser jag artiklar som jag sparat?

Klicka på ditt namn längst upp till höger, vid inlogg-symbolen. I menyn som då fälls ner välj "Sparade artiklar".

Hur funkar det att följa skribenter och ämnen?

För att kunna följa skribenter och ämnen måste du ha en aktiv digital prenumeration. I artiklar du läser kan du vid skribentens namn klicka på knappen "Följ skribent". Nya artiklar från skribenter du följer dyker upp under "Ditt artikelflöde", som du når i menyn när du klickar på ditt namn längst uppe till höger i skärmen.

Jag brukar alltid läsa kommentarerna efter era artiklar men nu hittar jag dem inte längre varför?

Vi kommer inte längre ha kommentarer direkt under artiklar i den form vi tidigare haft. Vi kommer framöver satsa mer på utvalda tillfällen med fokuserad läsardebatt (ex Brännpunkt direkt) och på specifika forum, som Börsforum. Vi tror att vi därmed kommer ge bättre sammanhang och utrymme till samlat meningsutbyte i frågor som engagerar.

Varför är det så många annonser?

Annonser är en av de viktigaste intäktskällorna för att SvD ska fortsätta erbjuda kvalitetsnyheter till sina läsare. I den nya sajten har vi strävat efter att ha färre antal annonser, men låter dem synas lite längre. Vi tror att detta bäst gynnar både annonsör och läsare.

Annons
Annons

Varför får jag inte upp aktier och en del gamla artiklar i söket?

  • Om du saknar gamla artiklar kontakta ansvarig webbredaktör på mejl: webbredaktion@svd.se.
  • Alla aktier når du på SvD.se/bors. Det nya söket innehåller inte automatisk igenkänning av sökta företag eller aktier. Det är en funktion som vi kommer införa längre fram.

Hur hittar jag ämnen och kategorier som jag tidigare hittade i menyraden?

Klicka på Mer i menyraden. Där finns alla avdelningar samlade. Är det någon tidigare avdelning du inte längre hittar kontakta ansvarig webbredaktör på webbredaktion@svd.se

Hur hittar jag pdf-tidning, eSvD, Sudoko etc?

Du hittar länkar till dessa tjänster under "Mer" i menyraden. För pdf eller eSvD klicka på "Dagens tidning" under Mer-menyn. Samma länk med tidningssymbol också finns i sajtens sidtopp. För sudoko finns det finns också en kortlänk som heter svd.se/sudoku.

Var hittar jag bloggarna?

Alla gamla blogginlägg finns kvar på blogg.svd.se. Nya inlägg kommer publiceras på respektive skribents profilsida, ex svd.se/av/jonas-froberg

Se här för fler länkar till tidigare bloggar.

Var hittar jag utskriftsfunktion av artiklarna?

Utskriftsfunktion är en funktion vi ännu inte implementerat. Vi kommer framöver att lägga till denna funktion.

Jag får hela tiden upp en pil med hänvisning till nästa artikel - hur funkar det?

När du är inne i en artikel om ett visst ämne så har SvD med teknikens hjälp klustrat ihop den med andra närbesläktade artiklar. Om en viss artikel är taggad med ett ämne - till exempel Nya Karolinska - så kommer nästa artikel i det ämnet att automatiskt laddas upp under den första artikeln. I vissa fall laddas en annan artikel i samma kategori upp, alltså annan intressant läsning inom Nyheter, Näringsliv, Kultur eller Ledare etc. Om du är inne i ett bildsvep så når du nästa bild genom att klicka på den blåa pilen i högre nederkanten.

Annons
Annons

Varför kan man inte spara ned artiklarna som pdf eller skriva ut artikeln läsbart?

Om du tidigare har använt utskriftsfunktionen för att spara ned artikeln som pdf så går det inte ännu. Utskriftsfunktionen återstår att utveckla på nytt. Vi får be dig ha tålamod i den frågan.

Varför står det inte när artikeln publicerades?

Tidsmärkning finns inne i artiklarna men endast i puffar om artikeln är nyare än tre timmar gammal.

Var hittar jag nyhetsdygnet?
Funktionen nyhetsdygnet är ännu inte implementerad. Vi kommer framöver erbjuda en smartare och bättre tillgång till alla nyheter i kronologisk ordning.

Viktiga kontaktvägar:

Den redaktörsstyrda algoritmen | Utvecklingsbloggenblog.svd.seErbjudande: Prova SvD digital i en månad. Helt gratis!kundservice.svd.se
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons