Edward Snowden - mannen som drog ner byxorna på stormakten

Visselblåsaren Edward Snowden förändrade bilden av USA genom att visa hur omfattande stormaktens spioneri på omvärlden är. Fortfarande röjs nya hemligheter från läckan, som den om Sveriges samarbete med NSA.

Karin Thurfjell
Publicerad
Annons

Fram till i maj var han en anonym dataspecialist som hade arbetat för USA:s säkerhetstjänst CIA och flera underleverantörer till amerikanska spionorganisationen NSA. I juni blev Edward Snowden känd för världen som källan bakom avslöjanden i brittiska Guardian och amerikanska Washington Post om hur NSA övervakar data- och teletrafik runt om i världen och har tillgång till servrar hos bland annat Google och Facebook.

Den 30-årige amerikanen och historien om hur han några veckor tidigare lämnat sitt liv på Hawaii med flickvän och välbetalt jobb för Hongkong - dit Snowden flydde för att vara utom räckhåll för USA - blev snabbt själv en lika stor nyhet som avslöjandena han gjort. Från det hotellrum där Snowden gömde sig, och som han isolerade med kuddar för att inte kunna avlyssnas,
gav han en intervju med Guardian där han berättade att han började tvivla på vad han arbetade med år 2007 när han blev ansvarig för internetsäkerhet på CIA. Då insåg han att han var del av något som gjorde betydligt mer skada än nytta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons