Blått, grönt och rött styr

Att förstå Kampradsfärens alla bolags- och ägarstrukturer är långt knepigare än att få ihop en Billy bokhylla. Bolagen är många och ägda av stiftelser. Internt talar man om bolagen i den blå, röda och gröna gruppen - i sann Ikea-anda. En del av ägarbolagen är placerade på det holländska skatteparadiset Antillerna.

Publicerad
Sofia Ström arbetar på Ikea i Kungens Kurva. Hon har 76 000 medarbetare i 43 länder i ett företag som säljer 100 000 artiklar.

Sofia Ström arbetar på Ikea i Kungens Kurva. Hon har 76 000 medarbetare i 43 länder i ett företag som säljer 100 000 artiklar.

Annons

Ikeas ägarstruktur

Ägande via stiftelser och de otaliga bolagen är grundaren Ingvar Kamprads recept för att skydda sitt livsverk Ikea. Verksamheten är uppdelad i ett sinnrikt system på en rad bolag i flera länder – både för att garantera Ikeas fortlevnad och av skatteskäl. Detta gör strukturen komplicerad.
Ytterst ägs Ikea-koncernen av stiftelsen The Stiching Ingka foundation, med säte i Holland. Reglerna för hur styrelsen ska komponeras är noga preciserad, bland annat får bara en person med namnet Kamprad ingå där. Detta för att Ingvar Kamprad vill garantera att eventuella framtida familjestrider inte ska kunna äventyra Ikea.
Stiftelsen äger samtliga aktier i det holländska Ingka Holding BV, som är Ikea-koncernens moderbolag och äger alltifrån industrigruppen Swedwood, som har 35 industrier i elva länder, till försäljningsbolagen som äger varuhusen i respektive land.
Detta bolagsled kallas på Ikea-språk för den blå gruppen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons