Kafkas ”Förvandlingen” fortfarande lika aktuell

Franz Kafkas novell ”Förvandlingen” fyller hundra år 2015. SvD:s litteraturredaktör Elise Karlsson skriver om en nutida klassiker som många förläggare tyckte var för lång.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vad händer med en litterär text när tiden går, när decennium läggs till decennium och de läsare som först mötte den inte finns kvar? Ofta faller texten i glömska, gömmer sig i något arkiv (fysiskt eller digitalt) i väntan på en riktig entusiast som ska söka rätt på den. I andra fall samlar texten på sig allt fler beundrare för varje ny generation och klassificeras till slut som en oantastlig klassiker.

Till den senare gruppen hör Franz Kafkas ”Förvandlingen”, som firar hundraårsjubileum 2015. Det var nämligen 1915 novellen publicerades, först i tidskriften Die weissen Blätter och sedan som bok i skriftserien Der jüngste Tag. Sedan dess har berättelsen om handelsresanden Gregor Samsa som en dag vaknar och upptäcker att han har förvandlats till en cirka en meter lång skalbagge, men fått behålla en människas medvetande, bara blivit alltmer omhuldad för varje ny generation läsare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons