Kunskapsbrist bakom SD:s framgångar

Bara bildning kan mota bort det sverigedemokratiska spöket, skriver SvD:s kulturchef Stefan Eklund och efterlyser en medveten kultur- och skolpolitik.

Stefan Eklund
Publicerad
Annons

Att Sverigedemokraternas intåg i riksdagen beror på de etablerade partiernas oförmåga att hantera utmaningen från ett främlingsfientligt parti är ett givet faktum.

Men de egentliga orsakerna måste man leta längre bakåt i tiden efter. En av dem, kanske alltför förbisedd, är den urholkning av en medveten kulturpolitik som har pågått sedan decennier. Kulturen har förvandlats från ett folkbildande instrument till ett varumärkesbyggande, ända ner till minsta kommunala anslag. Kulturens främsta ärende är numera att sälja något, företrädesvis en stad eller en region, något som har haft förödande konsekvenser för det demokratiska samtalet på den kulturella arenan. Att ge den uppväxande generationen verktyg för att förstå det främmande har sällan haft plats på agendan för kulturpolitiska satsningar de senaste 15-20 åren – där har istället höga publiksiffror i allt högre grad varit mål för verksamheten. Resultatet har blivit en kunskapsbrist, den främsta drivkraften bakom SD:s framgångar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons