Recension

Ni har klockorna – vi har tiden. USA tio år efter 11 septemberEn skakad supermakt

USA:S KRIS Lennart Pehrson har skrivit en insiktsfull bok om landet som förvandlats från världsekonomins stora kreditgivare till den största låntagaren, samtidigt som kampen mot terrorn har inskränkt de mänskliga rättigheterna.

Lennart Berntson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Efter 11 september framställde många USA som historiens starkaste imperium. Bara tio år senare befinner sig landet i djup kris. Krig och bankkollaps har urholkat statsfinanserna och polariserat det politiska livet. Reträtten ur Irak är redan igång och tillbakadragandet ur Afghanistan är aviserat. Det maktvakuum som uppstår när amerikansk militär har lämnat ”the greater Middle East” kommer Iran och Pakistan genast att fylla ut, vilket i praktiken betyder slutet för de nuvarande västvänliga regimerna i Irak och Afghanistan. Om USA:s utveckling efter 11 september har journalisten Lennart Pehrson, sedan snart 30 år bosatt i USA och under lång tid korrespondent för flera svenska tidningar, skrivit en nyutkommen bok.

Jag måste erkänna att boken inledningsvis gör mig skeptisk. Pehrson har nämligen en fallenhet för tillspetsade och yviga formuleringar. Är nu detta bara en i raden av ytliga och klichéartade framställningar som ska visa att USA var ett hyggligt land fram till det att de neokonservativa och den kristna högern med George W Bush i spetsen tog över makten i landet?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons