”Svaga argument mot Natomedlemskap”

Danmark och Norge splittrar inte enigheten i Nato genom specialarrangemang med Sverige och Finland, skriver artikelförfattaren.
Danmark och Norge splittrar inte enigheten i Nato genom specialarrangemang med Sverige och Finland, skriver artikelförfattaren. Foto: Virginia Mayo/AP

Argumenten som framförts mot en svensk Natoanslutning är alla relativt svaga. Och den ringa sannolikheten för ett storkrig just nu är i själva verket ett starkt argument för att ansluta sig till Nato nu, skriver professor Åke Frändberg.

Publicerad
Annons

Huvudargumentet för svenskt medlemskap i Nato väger utomordentligt tungt. De argument som främst anförts mot medlemskap äger inte sådan tyngd att de, ens tillsammans, uppväger huvudargumentet. Huvudargumentet kan formuleras så här: Sverige kan inte försvara sig på egen hand. Ett medlemskap i Nato skulle innebära en stor trygghet för oss. Tryggheten ligger i att Natos styrka är så betydande, att den har en enorm avskräckningseffekt på den som smider anfallsplaner. Mot detta argument har främst anförts följande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons