Fredagsvinet: Fynd för fest och vardag

Nyårsnattens optimistiska löften är passé. Nu börjar verkligheten. Det gäller även på vinsidan. Vi blickar framåt. Endast det bästa är gott nog. Gott nytt år!

Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
SvD Mat & Vin: Fredagsvinet

Livet är för kort för att dricka dåliga viner. Det är en sliten klyscha som många använder för att fjädra sig som finsmakare. Ändå är budskapet korrekt. Nöj dig inte med det som står närmast! Oavsett om du väljer efter priset går det att hitta alternativ som smakar godare än det mesta.

Hellre mångfald än enfald, är en annan klyscha med tudelad udd. Visst är det underbart att ha ett överflöd att välja ur, men det blir också svårare att sovra. Då hamnar du lätt i upptrampade spår och tar det säkra före det osäkra. Nyfikenheten är inte självklart större än osäkerheten.

Detta är utgångspunkten för fredagsvinet. Här får du smakprov på sex viner som går från budget till lyx. Alla har de ett gemensamt: de smakar mer än de kostar. Tärningen är kastad!

Ytterligare en poäng ska framhållas. Vinerna som bjud i denna vinlista hittar du i många Systembutiker. För oss som bor i Stockholmsområdet är detta en självklarhet, men rör du dig utanför tätorten är valfriheten på Systembolaget ofta en förolämpning mot vinintresset.

Veckans rödtjut, 2013 Le Volte dell’Ornellaia, är bäst inte bara i ett kort perspektiv. I december korades det till Årets röda vinare, en utmärkelse som jag instiftade 1998 och där landets ledande vinkritiker röstar fram sina favoriter i tidningen Allt om Vin. Det var inte första gången Le Volte premierades och för egen del har jag utnämnt det till Systemets mest prisvärda finvin.

Ornellaia är en så kallad Super Tuscan, en beteckning som kan sägas hylla smaken före traditionerna. Det innebär konkret att man struntar i de historiska, juridiska ursprungsbeteckningarna och breddar receptet både vad gäller råvara och framställning.

Från början deklasserades nyskapelserna till bottenskrapet ”bordsviner”, men succén var global och i dag är det bland dessa du hittar några av Italiens mest hyllade viner. Ornellaia tillhör utan tvekan toppskiktet och kostar därefter. Det kommer från en minutiöst skött vingård i Bolgheri, vid Toscanas kust, och för den aktuella årgången får du punga ut med strax över tusenlappen på Systemet. Smakar det, så kostar det.

Le Volte kan sägas vara en budgetvariant, framställt efter samma filosofi av druvor från kontrakterade odlare i betydligt större volym. Den mjuka, saftiga merlotdruvan byggs på med en tredjedel av Toscanas klassiska, körsbärsfruktiga sangiovese som toppas med en skvätt, örtig, stringent cabernet sauvignon. De olika druvsorterna vinifieras separat, innan vinet blandas och lagras på små ekfat i knappt ett år. Resultatet funkar bra både till fisk, fågel och kött, till allt från pasta och pizza till långkok och stekar. Själv har jag alltid ett par flaskor på lut.

Även veckans vita favorit spänner en båge mellan det traditionella och det nyskapande. Vi befinner oss fortfarande i Italien, men tar vägen norrut till Piemonte och vinhuset Fontanafredda. Därifrån kommer 2011 Marin, en mycket välkommen vinprimör som skapats av den lokala druvsorten nascetta i kombination med riesling.

Giftermålet är egensinnigt, men alls inte oävet. Båda druvsorterna har en elegant fräschör och saftig arom som känns både lättsam och matvänlig. Jag provade det till sushi och det funkar utmärkt, men jag kan också tänka mig det till mer finstämda rätter av fisk och skaldjur, milda ostar, ljust kött och fågel. Det är ett mycket mångsidigt vitvin, från aperitif till genomgående måltidsdryck.

Veckans vintips

Annons
Annons
Betyg: 5 av 6

2014 Claude Val Blanc
nr 5552, 69 kr
vitt, fruktigt & generöst
Frankrike
På budgetsidan börjar vi med ett radarpar, snyggt förpackade och sensationellt prisvärda. Smaken är förvisso enkel, men både välgjord och balanserad.

Annons
Annons
Betyg: 6 av 6

2014 Claude Val Rouge
nr 32153, 69 kr
rött, lätt & saftigt
Frankrike
Det röda syskonvinet är förledande lätt, men ändå rent och ärligt med bra längd och frisk fruktsyra i en typiskt sydfransk, mjukt drickvänlig stil.

Annons
Annons
Betyg: 6 av 6

2014 Rawson's Retreat Semillon Chardonnay
nr 6941, 79 kr
vitt, fruktigt & generöst
Australien
En välkänd och alltid pålitlig vinsignatur med dov, mättad doft. Djup, karaktärsfull och lång, välmatad smak i både torr och fläskig, ambitiös stil.

Annons
Annons
Betyg: 6 av 6

2014 Côtes-du-Rhône Reserve
nr 6018, 79 kr
rött, elegant & tidlöst
Frankrike, Côtes-du-Rhône
Ett välgjort all-roundvin med god, väl uppstramad smak, lika väl lämpat för köttbullar och blodpuddding som till mustiga grytor. Även i box (249 kr).

Annons
Annons
Betyg: 5 av 6

2011 Marin Bianco
nr 2287, 129 kr
vitt, rent & krispigt
Italien, Piemonte
Kul, personlig nyhet med uppfriskande citrusdoft och en gnutta mineraler. Torr, frisk och inbjudande smak med bra syror och matvänlig framtoning.

Annons
Annons
Betyg: 6 av 6

2013 Le Volte dell’Ornellaia
nr 32472, 159 kr
rött, elegant & tidlöst
Italien, Toscana
Doften är ovanligt komplex för detta pris med rik frukt, fat och elegant ursprungsprofil. Smaken går i samma tonart med bra längd i välgjord, drickfärdig stil.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons