En rörelse som är svårare än någonsin

Avtalsrörelsen har utvecklats till en riktig rysare och någon reglerad arbetstid handlar det inte om för förhandlarna. I synnerhet inte för den som ska hålla bollarna i luften på flera avtalsområden. Somliga ”springer som tättingar mellan de olika opona” som ett ögonvittne uttrycker det.

Cecilia Axelsson
Publicerad
Annons

Opo, industrins medlare med den strikt neutrala titeln ”opartisk ordförande”, har också fått lov att ligga i. En fluga på väggen har uppfattat suckar från allt tröttare opos om att det här är den svåraste avtalsrörelsen de har varit med om. Parternas förhandlingsdelegationer har åkt ut och in som skottspolar. Inkallade ena dagen – ”nu kan det bli skarpt läge, vi har högsta beredskap” – och hemförlovade nästa.

Med ojämna mellanrum, ibland väldigt tätt, kallas fack och arbetsgivare till opo för att diskutera olika frågor. Det kan handla om både sena kvällar och tidiga morgnar. När medlarna har begrundat läget och lagt samman pusselbitarna till ett bud ska det med fördel besvaras på obekväm arbetstid. Helger är särskilt populärt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons