Den nordiska modellen fortsätter fängsla omvärlden

Sällan har en bilaga i The Economist väckt ett så stort intresse som när tidskriften i vintras hyllade den nordiska modellen. En av alla som fängslades var Microsofts grundare Bill Gates, berättar artiklarnas författare Adrian Wooldridge för SvD Näringsliv.

Publicerad
De nordiska ländernas flaggor vid Nordiskt Globaliseringsforum i Riksgränsen.

De nordiska ländernas flaggor vid Nordiskt Globaliseringsforum i Riksgränsen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Annons

När brittiska The Economist i vintras ägnade en fyllig temabilaga åt Norden pryddes omslaget med en långhårig viking med vildvuxet skägg, som en lek med gamla klichéer. Men temat i den globalt spridda tidskriften var hur de nordiska länderna förnyat sig och återuppfunnit sin modell av kapitalism. I Sverige har förändringarna varit så radikala att Stockholms gator är fulla av blod från heliga kor, skrev den ansedda tidskriften.

Enligt den liberalt sinnade The Economist förenar Norden nu för tiden generösa, transparenta och rättvisa välfärdsstater med en politik som minskat de offentliga sektorerna och gynnat privata företag. Denna nya modell har hjälpt Norden att hålla en stark ekonomisk tillväxt jämfört med övriga Europa. Utländska politiker från både höger och vänster lära sig mycket av Nordens ljus, anser tidskriften.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons