”USA vill inte framstå som maktlös”

USA:s beslut att godkänna vapenleveranser till den syriska oppositionen handlar både om att stärka rebellernas stridsmoral och att ena motståndet under USA-vänliga grupper, enligt Syrienexperter. Samtidigt kan Obamas omsvängning bottna i en rädsla att framstå som svag inför omvärlden.

Erik Paulsson Rönnbäck
Publicerad
Annons

USA:s president Barack Obama har nu
godkänt framtida vapenleveranser till den syriska oppositionen. Beskedet kom efter att Vita huset sagt sig bekräfta att den syriska regimen
använt bland annat saringas i striderna, och att uppskattningsvis 100-150 människor dött till följd av kemiska stridsmedel. Fortfarande är det långt från klart när den första leveransen kan skeppas ut, vilka vapen som i så fall blir aktuella, och vilka grupper som ska stå som mottagare. USA har tidigare godkänt leveranser av icke-dödlig utrustning som skyddsutrustning och mörkerkikare till oppositionen, skriver Reuters.

– Det räcker med att säga att det vi kommer att erbjuda kommer att skilja sig åt både i räckvidd och i omfattning från tidigare, sade Ben Rhodes, biträdande säkerhetsrådgivare åt president Obama, under torsdagens pressträff i Vita Huset, enligt AP.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons