Språkparanoia ligger bakom kraven på lagstiftning

Publicerad
Annons

Debatt | Behovet av språklag

Horace Engdahl i Svenska Akademien vill lagstifta om svenska språket. Det vill också Olle Josephson i Svenska språknämnden. Och nu senast har förre ständige sekreteraren i Svenska Akademien, Sture Allén, krävt detsamma. Varför?
Tanken tycks vara att svenska språket behöver ett skydd, och att en lag skulle kunna ge det skyddet. Vare sig det ena eller andra är sant. Det är ett utslag av språkparanoia eller lingofobi eller något annat otäckt.
Sture Allén talar hotfullt om att ”språk dör på löpande band”. Han vet mycket väl vad detta är för språk, och han vet att det inte finns någon anledning att stå sörjande vid deras bår. Och han vet mycket väl att svenska språket inte är hotat. Språk med flera miljoner talare, en rik litteratur, ett utbyggt skolsystem, ordlistor, skrivhandledningar, grammatiker, datorstödda språkgransknings- och rättstavningsfunktioner och hög status dör inte. Jag talar svenska, mina barn talar svenska och mina barnbarn talar svenska. Det finns inte ett hot inom synhåll.
Och på det enda stället i världen där svenska är konkurrensutsatt finns faktiskt lagstiftning. Svenska är ett av lagfästa EU-språken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons