Annons

Systemen som hjälper dig att köra snålare

BMW:s nya bilar är fullmatade med moderna system och funktioner som är bra för miljön – och plånboken.

I flera modeller i BMW 5-serien finns start-stop-funktion samt Eco Pro Mode.

I flera modeller i BMW 5-serien finns start-stop-funktion samt Eco Pro Mode.

Foto: BMW
I flera modeller i BMW 5-serien finns start-stop-funktion samt Eco Pro Mode.

I flera modeller i BMW 5-serien finns start-stop-funktion samt Eco Pro Mode.

Foto: BMW
I flera modeller i BMW 5-serien finns start-stop-funktion samt Eco Pro Mode. Foto: BMW

Att köra mjukt, gärna på låga varvtal, planera körningen och gå direkt från treans till femmans växel, är exempel på smarta knep för att få ned bränsleförbrukningen. Tricks som nuförtiden även lärs ut på körskolorna.

Men nu börjar bilarna göra jobbet åt dig, genom ett antal system som hjälper dig att köra snålare och därmed minska utsläppen. Exempelvis finns en smart auto-start/stopp-funktion i flera av BMW:s modeller, ett system som själv stänger av motorn vid korta stopp och därmed undviker onödig bränsleförbrukning.

Motorn stängs av när bilen står still och föraren frikopplar med manuell växellåda, respektive håller bromspedalen intryckt med automatisk växellåda. Den intelligenta elektroniken stänger bara av motorn förutsatt att andra system i bilen inte är i behov av mer energi, eller att en avstängd motor inverkar negativt på de åkandes säkerhet och komfort. Stängs motorn av via auto-start/stopp-funktionen räcker det med att ta foten från bromspedalen alternativt trycka ner kopplingspedalen, för att på någon bråkdels sekund automatiskt få motorn att starta igen. Resultatet är lägre förbrukning och lägre utsläpp. Och idén är lika enkel som genial: Är motorn inte igång, förbrukar den inget bränsle.

En annan smart BMW-funktion är Eco Pro Mode. När du som förare väljer det bränsleekonomiska körprogrammet hjälper bilen dig att sänka bränsleförbrukningen. Detta läge optimerar gas- och transmissionsresponsen och växlingsmönstret, och anpassar även klimatanläggningen på ett smart sätt. Du får även tips om hur du effektiviserar din körning i förhållande till körsituationen.

En av de smartaste funktionerna i Eco Pro Mode är den så kallade seglingsfunktionen: Om du tar foten från gaspedalen och inte använder bromsarna i farter mellan 50 km/h och 160 km/h kopplar systemet bort motorn och bilen rullar fritt, vilket alltså kallas att bilen ”seglar”.

Använder du BMW:s navigationssystem Professional har du även möjlighet att välja läget Eco Pro Route. Systemet föreslår då den mest bränsleeffektiva rutten beroende på aktuell trafiksituation och körförhållanden samt vägens sträckning. En guidning till hur du minskar förbrukningen med ett minimum av tidstillägg.
Men trots alla smarta bränslesparande system är det fortfarande en bra idé att själv försöka köra lite snålare. Precis som de lär ut på körskolan.

Annons
Detta är en annons från BMW, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.