Montis italienska krisplan kommer inte räcka till

I Milano kastade hundratals studenter ägg och protesterade mot Italiens nya ”bankirregering”. Samtidigt fortsatte under torsdagen oron i Europa att få flera länders räntor att klättra till nya rekordnivåer. Situationen är ohållbar på sikt, menar analytiker som SvD Näringsliv har pratat med.

Therese Larsson, Carolina Neurath
Publicerad
Annons

Det är samma land, men två helt skilda reaktioner på den nya regering som den förre EU-kommissionären Mario Monti presenterade i onsdags. För samtidigt som flera hundra studenter protesterade i Milano under torsdagen, genom att bland annat kasta ägg på det italienska bankförbundets byggnad, så fick Monti rungande applåder vid sitt tal inför den italienska senaten i Rom.

– Eurons framtid hänger bland annat på vad Italien kommer att göra de närmaste veckorna, sade den nye premiärministern och lovade att hans regering inte bara ska fullfölja de utlovade åtstramningarna, utan även balansera budgeten och lägga grunden för att italiensk ekonomi ska börja växa igen. Talet möttes av så mycket återkommande applåder att senatens talman flera gånger fick uppmana senatorerna att lyssna i stället för att klappa händerna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons