”Vi står på randen till en katastrof”

FN:s klimatpanel IPCC presenterade idag den rapport som ska utgöra den vetenskapliga grunden för framtidens globala klimatpolitik. ”Vi måste hjälpas åt”. ”Världen står på randen till en katastrof”, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och syftade på rapportens innehåll.

Anders Munck
Publicerad
Annons

Forskare och experter från över 130 länder har under sex dagars hårda förhandlingar i Valencia enats om klimatrapportens innehåll. Tillsammans har man bildat en sammanfattning av de tre rapporter som IPCC presenterat tidigare i år, och som alla länder nu ställer sig bakom. Resultatet ska nu utgöra grunden till nästa stora klimatavtal efter Kyotoprotokollet.

– Med tanke på att länder med radikalt olika utgångspunkter i klimatpolitiken har kunnat enas om en minsta gemensamma nämnare ger rapporten möjlighet att kunna bli ett kraftfullt redskap i de stundande förhandlingarna inom FN:s klimatkonvention, säger Björn-Ola Linnér, klimatforskare och föreståndare för Centrum för klimatpolitisk forskning, som representerat Sverige vid förhandlingarna i Valencia.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons